Przygotowanie stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre – jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole? Podpowiadamy, jak przygotować stół na uroczysty obiad.
Przygotowanie uroczystego lub świątecznego obiadu wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także organizacyjnych. Zapraszając gości, powinniśmy zadbać o odpowiednią aranżację stołu, na którym nie może zabraknąć obrusa, porcelanowej zastawy, szklanek i kieliszków, a także sztućców. W zależności od tego, jakie dania planujemy podać, powinniśmy je odpowiednio rozłożyć. Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?
Jak ułożyć sztućce na stole? Najważniejsze zasady savoir-vivre’u
Planując rozłożenie sztućców na stole, powinniśmy wziąć pod uwagę menu. Na stole nie powinny znaleźć się sztućce, które służą do jedzenia dań, których nie podamy gościom. Savoir-vivre wymaga, by gościom ułatwić „poruszanie się” w gąszczu widelców i widelczyków, łyżek i łyżeczek, które znajdą się wokół przygotowanej dla nich zastawy. Od zewnątrz powinny więc znaleźć się sztućce do przystawki – po prawej stronie nóż, a po lewej widelczyk do zakąsek. Następnie, gdy gościom zostanie podana zupa, jako pierwsza z brzegu powinna leżeć łyżka. W dalszej kolejności, bliżej zastawy, powinny znaleźć się nóż (z prawej strony) i widelec (z lewej strony) do ryby lub do dania głównego.
Widelczyk i łyżeczka do deseru mają natomiast swoje miejsce nad talerzem – najpierw ułóżmy widelec deserowy, skierowany ząbkami w prawą stronę, a następnie (nad widelczykiem) łyżeczkę skierowaną w stronę przeciwną.
Tak ułożony zestaw srebrnych sztućców będzie prezentował się znakomicie, a goście poczują się wyjątkowo. Pamiętajmy również, by sztućce przed obiadem wyczyścić i w razie potrzeby wypolerować, by bez ani jednej smugi błyszczały, dodając elegancji całej oprawie.