indyk curry

Swojski indyk w orientalnej odsłonie, czyli z pysznym sosem curry

Indyk było do tej pory spożywany w Polsce raczej od święta, ale od niedawna coraz więcej osób odkrywa zalety jedzenia tego mięsa. Niskokaloryczne i bardzo smaczne, znakomicie sprawdzi się w tradycyjnej kuchni polskiej, jak też międzynarodowej. Można użyć go nawet do dań orientalnych i azjatyckich. Przykład? Indyk w sosie curry. Aromatyczny i wprost rozpływa się w ustach.

Bogactwo białka i mikroelementów

Warto wiedzieć, że indyk jest mięsem dietetycznym (źródło informacji). Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu może być więc spożywany przez osoby starające się zgubić nadprogramowe kilogramy. Jest też znakomitym źródłem białka, dlatego jest polecany sportowcom i dzieciom. Do tego, mięso to jest bogate w witaminy z grupy B, fosfor i cynk, które są bardzo ważne w diecie osób pragnących poprawić wygląd swoich włosów i cery. Oznacza to, że indyka może jeść po prostu każdy, kto tylko chce cieszyć się dobrym zdrowiem oraz czuć się dobrze. Wbrew pozorom, mięso to nie jest też wcale trudne w przygotowaniu. Jest chude, więc nie służy mu zbyt długa obróbka termiczna – to główna zasada o której należy pamiętać. Indyk w sosie curry jest zaś szybki i prosty, a przede wszystkim pyszny!

Indyk w sosie curry – przepis

Do tego przepisu można wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa, na jakie tylko ma się ochotę. Można też użyć gotowej, mrożonej mieszanki – wszystko zależy od tego, ile masz czasu, a także, co aktualnie posiadasz w lodówce. Do naszego przepisu potrzebujemy ponadto:

  • 500 g fileta z indyka
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 cm imbiru
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • puszki gęstego mleczka kokosowego
  • łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • przypraw: szczypty kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu, soli
  • odrobiny oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj curry, kurkumę, słodką paprykę oraz starty na małych oczkach tarki imbir. Podsmaż 2 minuty i dodaj pokrojonego w paski indyka. Kiedy się zrumieni, dorzuć posiekaną w paseczki paprykę. Podsmaż jeszcze chwilę, dolej mleko kokosowe. Duś na małym ogniu przez kwadrans, posól i popierz do smaku.

Zastosowanie indyka w kuchni

Pomysłów na wykorzystanie mięsa z indyka jest naprawdę sporo. Równie pyszny będzie grillowany indyk w prostym sosie pomidorowym lub w formie np. roladek faszerowanych serem i warzywami. Z mięsa mielonego z indyka można zaś przygotować zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów mielonych lub pulpety. Dbając o swoją dietę, warto włączyć do niej indyka i podawać swoim bliskim zamiast mięsa wieprzowego czy kurczaka. Oczywiście, ważne jest żeby wybierać mięso jak najwyższej jakości – pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Taki indyk jest nie tylko znacznie smaczniejszy, ale też o wiele zdrowszy.

About the author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *