Dominikana i jej nieznane oblicze: rum, który zachwyci koneserów

Podróże do egzotycznych lub po prostu mniej znanych krajów jak Dominikana stają się w ostatnich latach coraz powszechniejsze. Tradycyjne kierunki turystyczne zaczynają ustępować miejscom dopiero odkrywanym i raczkującym w dziedzinie podróży. Niestety nie każdego stać na to (czasowo, finansowo, zdrowotnie), aby osobiście zwiedzić każde ciekawe miejsca na świecie. Alternatywą pozostaje więc poznawanie obcych krajów, kultur w sposób bardziej statyczny, np. poprzez tamtejszą kuchnię czy tradycję.

Kraj bogatej kultury

Dominikana jest państwem o bardzo silnej kulturze siły, gdzie to właśnie potęga, władza i wpływy odgrywają dużą rolę. Widać to nie tylko w przekroju społecznym (patriarchat, władze państwowe skupione w rękach mężczyzn, duże problemy z przestępczością i gangami), ale również w tradycjach wywodzących się jeszcze z minionych wieków. Wiele legend, opowieści, zachować i ceremonii religijno-społecznych opartych jest na kulcie siły. Z drugiej strony Dominikana słynie również z bogatej kultury muzycznej i tanecznej, ciekawych tańców oraz skocznej, wesołej muzyki, która rozbrzmiewa na ulicach nawet do późnych godzin nocnych. Dla Europejczyka to niewątpliwie kraj egzotyczny, ale egzotykę najlepiej widać w serwowanej tam kuchni.

Co jada się na Dominikanie?

Kuchnia dominikańska to klasyczna kuchnia kreolska, która bazuje na stosowaniu dużej liczby składników, ogromu przypraw oraz bardzo szybkim, prostym procesie gotowania. Najpopularniejszymi daniami są przede wszystkim:

– la bandera, czyli duszone mięso z ryżem i fasolą

– pica pollo

– potrawy typu con carne i con queso (nadziewane mięsem lub serem)

– specjalny ryż locrio

– mangu, czyli kasza bananowa

– moro de guandules (ryż z grochem)

Oprócz tego ważnym elementem kulinarnym pozostają alkohole. Zaskoczeniem może być fakt, że Dominikana produkuje bardzo dobrej jakości rumy, które są eksportowane zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych. Ich ograniczona dostępność w Europie sprawia, że stają się one niejako towarem bardzo luksusowym.

Rum dla koneserów

Rum z Dominikany występuje w różnych wariantach procentowych. Popularne są zwłaszcza mocne trunki liczące ponad 40% oraz zawierające lekkie nuty aromatyczne, które nadają rumowi zupełnie inny smak niż klasyczne alkohole dostępne w każdym sklepie monopolowym. Ze względu na swoją specyfikę, pochodzenie i pewną ekskluzywność, rumy z Dominikany są cennym nabytkiem dla każdego konesera. Nadają się też idealnie na elegancki i niebanalny prezent, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale i rozlewane są w bardzo estetyczne butelki, które mogą zdobić domowe półki. Warto odwiedzić stronę https://blackbeard.store/ i wybrać idealny produkt z bardzo szerokiej oferty.

About the author