Dlaczego warto suszyć pomidory?

Suszone pomidory w czasie poza sezonem są bardzo cennym surowcem kuchennym. Oczywiście, jak najbardziej można kupić je w sklepach spożywczych oraz supermarketach. Są jednak dość drogie w porównaniu do innych produktów pochodzenia naturalnego, a po co przepłacać, skoro planujemy często stosować pomidory ubogacające smak wielu domowych specjałów?

W domowej suszarce, gdzie suszy się najczęściej grzyby oraz jabłka, ususzyć można także kawałki pomidorów. Pomijając już fakt, że mogą stać się jedną z alternatyw na przekąskę, można dodawać je do wszystkiego. Znajdą więc swoje miejsce w zupach, sałatkach, a także wszelkiego rodzaju farszach, np. do pierogów, albo naleśników.

Pomidory, także te po wysuszeniu, zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Bogate są w błonnik, witaminę C oraz pożyteczne kwasy, sprzyjające naszemu trawieniu. Po wysuszeniu, podobnie tak jak i grzyby, mogą trafić do dużych słojów. Przechowywać je powinniśmy w suchym i ciemnym miejscu.

Bardzo smacznymi daniami z użyciem suszonych pomidorów są między innymi klasyczna pizza margarita, a także naleśniki z mięsem oraz kapustą kiszoną.

About the author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *