Co zrobić z nadmiarem kabaczków?

Kabaczki na polskich działkach pysznią się niezwykle silnie w okresie letnim. Wielu działkowiczów narzeka, że rośnie ich zdecydowanie za dużo. Nadmiar kabaczków działkowicz zawsze może sprzedać na targu, jeśli czuje, że przetwarzanie tego surowca spożywczego w domu nie przyniesie mu ani radości, ani satysfakcji. Do gotowania też trzeba mieć smykałkę. Cena za kabaczki na targach jest śmiesznie niska, wszystko dlatego, że jest ich co roku prawdziwy urodzaj i nie opłaca się podbijać tej ceny zbyt wysoko. Tylko dyletant kulinarny stwierdzi, że z kabaczków nic nie można zrobić. Można i to bardzo dużo! Wystarczy włączyć nieco kreatywności, by zobaczyć, że to warzywo jest niezwykle plastycznym surowcem. Okazuje się, że przy odrobinie otwartości można z kabaczków przyrządzać nie tylko dania na słono, ale także na słodko, przypominające ciasta! W dobie odchodzenia od wszystkiego, co zawiera gluten, taka informacja może dla wielu osób okazać się niemal na wagę złota! Najprostszym rozwiązaniem na nadmiar kabaczków w kuchni będzie przetarcie ich na placki ziemniaczane.

Kabaczkowe szaleństwo

Czy placki kabaczkowe różnią się czymś od placków ziemniaczanych? Może tylko tym, że dobrze jest dosypać do nich trochę więcej mąki, bo przetarty kabaczek puszcza nieco więcej soku, a ciasto przygotowane do smażenia nie może być przecież zbyt rzadkie. Placki z kabaczków bardzo smakują dzieciom, warto je więc przygotować, gdy spodziewamy się małoletnich gości. Innym pomysłem na specjał na bazie kabaczków może być leczo. Do kawałków kabaczka możemy dodać także kawałki czerwonej papryki, cebuli, jak i również czerwonej fasoli, groszku, kukurydzy. Nie byłoby leczo bez mielonego mięsa, chyba że robimy wersję dla wegetarian, wtedy można w leczo umieścić kawałki podgotowanej soi – też będzie smacznie. Kabaczek jest niezwykle podatny także w roli żywności wekowanej. Kabaczki marynowane, z serem mozzarella lub feta oraz z szynką parmeńską lub inną można umieścić w słoikach z dodatkiem ziół. Słoiki powędrować mogą do spiżarni na cała zimę. Takie przekąski mogą zastąpić surówkę do obiadu lub luźną przekąskę przy tradycyjnej, polskiej wódeczce.

About the author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *