Od codziennej diety zależy między innymi kondycja organizmu – zarówno fizyczna, jak i zdrowotna – dlatego warto zadbać o to, aby była ona odpowiednio zbilansowana. To jednak nie wszystko: dbając o swoje zdrowie trzeba też zwracać uwagę na to, co jemy, ale i skąd pochodzi dany produkt, kto jest jego wytwórcą oraz czy przeszedł niezbędne badania laboratoryjne. Obowiązkiem każdego producenta jest przeprowadzenie takich testów przed dopuszczeniem produktu do sprzedaży. A co dokładnie podlega obowiązkowemu badaniu?
Testy w laboratoriach
Aby mieć pewność, że żywność sprzedawana w sklepach jest bezpieczna, przechodzi ona szereg różnych testów jakościowych. Najpierw wykonuje je sam producent, a następnie eksperci zewnętrzni. I to właśnie zewnętrzne laboratoria najczęściej decydują o dopuszczeniu lub nie danego produktu lub jego konkretnej partii do sprzedaży. Mogą też badać żywność w przypadku stwierdzenia wad partii czy odkrycia nieprawidłowości. Testom poddawana jest przede wszystkim żywność mrożona, ale bada się również:
– mleko i produkty nabiałowe
– mięsa, wędliny, przetworzone produkty mięsne
– warzywa i owoce
– soki, napoje, wodę
– ryby, owoce morza, przetwory rybne
– produkty puszkowane
– wyroby garmażeryjne (także produkcji ręcznej)
– pieczywo, kasze, makarony, produkty zbożowe,
– opakowania i pojemniki do przechowywania żywności
Analiza żywności gwarancją bezpieczeństwa
Badania laboratoryjne przeprowadzone przez Ekolabos są najskuteczniejszym i jednocześnie najszybszym sposobem na analizę żywności pod względem jej pełnego składu. Pozwalają na błyskawicznie wykrycie wszelkich nieprawidłowości, w tym obecności niebezpiecznych bakterii lub substancji, które mogą zagrażać konsumentom. Dlatego tak ważne jest, aby proce badań laboratoryjnych przebiegał bez żadnych zakłóceń i był kontrolowany przez doświadczony zespół ekspertów i specjalistów z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Technologia i jakość badania
Obecne badania laboratoryjne pozwalają na przeprowadzenie wielu różnych testów żywności. Analityk może sprawdzić jakość produktu, jego skład, zawartość mikroskładników i mikroelementów (w tym witamin) oraz poddać produkt badaniom jakościowym. Zastosowanie nowoczesnej technologii w formie zaawansowanych sprzętów i aparatury umożliwia uzyskiwanie jak najlepszych wyników. Podczas badania technicy pracują zgodnie ze standardami norm takich jak PN-EN ISO/IEC 17025, które są uznawane na całym świecie. Dzięki temu mrożona żywność dopuszczona do sprzedaży jest objęta gwarancją bezpieczeństwa, a konsumenci nie muszą się obawiać trafienia na niebezpieczną partię.