Bezpieczeństwo żywności mrożonej – badania laboratoryjne

Od codziennej diety zależy między innymi kondycja organizmu – zarówno fizyczna, jak i zdrowotna – dlatego warto zadbać o to, aby była ona odpowiednio zbilansowana. To jednak nie wszystko: dbając o swoje zdrowie trzeba też zwracać uwagę na to, co jemy, ale i skąd pochodzi dany produkt, kto jest jego wytwórcą oraz czy przeszedł niezbędne badania laboratoryjne. Obowiązkiem każdego producenta jest przeprowadzenie takich testów przed dopuszczeniem produktu do sprzedaży. A co dokładnie podlega obowiązkowemu badaniu?

Testy w laboratoriach

Aby mieć pewność, że żywność sprzedawana w sklepach jest bezpieczna, przechodzi ona szereg różnych testów jakościowych. Najpierw wykonuje je sam producent, a następnie eksperci zewnętrzni. I to właśnie zewnętrzne laboratoria najczęściej decydują o dopuszczeniu lub nie danego produktu lub jego konkretnej partii do sprzedaży. Mogą też badać żywność w przypadku stwierdzenia wad partii czy odkrycia nieprawidłowości. Testom poddawana jest przede wszystkim żywność mrożona, ale bada się również:

– mleko i produkty nabiałowe

– mięsa, wędliny, przetworzone produkty mięsne

– warzywa i owoce

– soki, napoje, wodę

– ryby, owoce morza, przetwory rybne

– produkty puszkowane

– wyroby garmażeryjne (także produkcji ręcznej)

– pieczywo, kasze, makarony, produkty zbożowe,

– opakowania i pojemniki do przechowywania żywności

Analiza żywności gwarancją bezpieczeństwa

Badania laboratoryjne przeprowadzone przez Ekolabos są najskuteczniejszym i jednocześnie najszybszym sposobem na analizę żywności pod względem jej pełnego składu. Pozwalają na błyskawicznie wykrycie wszelkich nieprawidłowości, w tym obecności niebezpiecznych bakterii lub substancji, które mogą zagrażać konsumentom. Dlatego tak ważne jest, aby proce badań laboratoryjnych przebiegał bez żadnych zakłóceń i był kontrolowany przez doświadczony zespół ekspertów i specjalistów z zakresu bezpieczeństwa żywności.

Technologia i jakość badania

Obecne badania laboratoryjne pozwalają na przeprowadzenie wielu różnych testów żywności. Analityk może sprawdzić jakość produktu, jego skład, zawartość mikroskładników i mikroelementów (w tym witamin) oraz poddać produkt badaniom jakościowym. Zastosowanie nowoczesnej technologii w formie zaawansowanych sprzętów i aparatury umożliwia uzyskiwanie jak najlepszych wyników. Podczas badania technicy pracują zgodnie ze standardami norm takich jak PN-EN ISO/IEC 17025, które są uznawane na całym świecie. Dzięki temu mrożona żywność dopuszczona do sprzedaży jest objęta gwarancją bezpieczeństwa, a konsumenci nie muszą się obawiać trafienia na niebezpieczną partię.

About the author